Ads 468x60px

10/29/2012

Kurang Darah Pada Ibu Hamil

Pernah berasa letih, sakit, terganggu atau lemah semasa mengandung? Jangan abaikan gejala ini dengan menganggapnya sesuatu yang ‘biasa’ semasa hamil.

Tahukah anda bahawa seorang dalam setiap tiga wanita, mengalami masalah ini kerana anemia atau kekurangan zat besi.

Disebabkan masalah kesihatan ini tidak disahkan dan tidak dirawat, ramai ibu dan bayi mengalami kesan kesihatan dalam jangka panjang.



Menurut Pakar Obstetrik dan Ginekologi, Dr. Premitha Damodaran, zat besi adalah komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan untuk memastikan kelangsungan hidup.




“Wanita yang menghadapi risiko anemia perlu merancang dan menjaga diri semasa hamil dan selepas melahirkan anak dengan mengawasi kandungan darah mereka.

Apabila bilangan sel darah merah kurang daripada normal (< 12-15mg/dl), wanita menghadapi risiko mengalami jenis anemia yang paling umum iaitu anemia kekurangan zat besi,"

Beliau menjelaskan kekurangan zat besi dalam badan mungkin disebabkan diet yang tidak cukup zat besi, penyerapan rendah oleh badan, kesan sampingan ubat tertentu, keadaan genetik, kehilangan darah teruk dan kehamilan.

Tambah Dr. Premitha, wanita hamil memerlukan zat besi tambahan untuk menghasilkan lebih banyak darah bagi menyokong keperluan khasiat pemakanan diri sendiri dan juga tumbesaran bayi.

Dianggarkan wanita memerlukan kira-kira 50 peratus lebih banyak zat besi semasa hamil, bertambah daripada 15 kepada 27mg/dl sehari.

"Malangnya, ramai wanita memulakan kehamilan tanpa simpanan zat besi yang secukupnya. Akibatnya, ia berlanjutan walaupun selepas melahirkan anak," ujarnya

Wanita yang mengalami kehilangan darah berlebihan semasa bersalin, melahirkan anak beberapa kali dan ibu yang menyusukan bayi akan berisiko kekurangan zat besi.

"Anemia semasa hamil dan selepas melahirkan anak sering dikaitkan dengan tahap kerumitan serius seperti keguguran, kelahiran pramatang, berat lahir rendah dan peningkatan kebarangkalian ibu meninggal dunia," ujarnya.

Pencegahan Dr. Premitha menasihatkan wanita agar mengubah gaya hidup dan pemakanan.

"Tingkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi seperti ayam, sayur hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, tembikai, labu, bijan dan tauhu," katanya.

Dalam kebanyakan kes, doktor akan mengesyorkan pengambilan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia.

"Golongan berisiko anemia juga boleh mempertimbangkan pilihan zat besi tambahan dengan salutan perasa untuk melindungi rasa logam," katanya.

Bagi meningkatkan keberkesanan dan mengurangkan kesan rencatan, ibu-ibu disyorkan agar mengambil zat besi, folat, kuprum dan zink tambahan bersama makanan.

Selain itu, pengambilan vitamin C membantu meningkatkan serapan zat besi manakala teh dan kopi mengurangkan kadar serapan jika diambil satu atau dua jam sebelum mengambil zat besi tambahan.

Dalam kes anemia serius dan mengancam nyawa, wanita mungkin perlu dimasukkan ke hospital, menjalani pemindahan darah dan suntikan zat besi.

"Justeru wanita hendaklah sentiasa memastikan kesihatan darah mereka dengan melakukan ujian darah apabila merancang untuk hamil, semasa hamil sert empat hingga enam minggu selepas melahirkan anak.

"Mereka boleh mengekalkan kecergasan masing-masing dengan mengambil sejumlah zat besi yang secukupnya daripada makanan dan pemakanan tambahan bagi membantu meningkatkan paras hemoglobin darah.

"Jangan lupa mendapatkan bantuan perubatan serta-merta jika menghadapi simptom anemia," ujar Dr. Premitha.



Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH

Bagi wanita hamil, saya sangat-sangat menggalakkan anda untuk mengambil suplemen lengkap bagi wanita hamil.


Ini adalah suplemen yang saya cadangkan untuk wanita yang sedang hamil.

Berikut fungsi setiap2 vitamin yang disuggestkan yang terdapat dlm set basic dan optimum :

Vita-Lea Iron Formula
Vita-Lea adalah multivitamin (jadi x perlu ambil obimin dah). Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

Vitamin B Compleks
B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Vitamin C
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

OsteMatrix(calcium magnesium)
Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.

Energizing Soy Protein
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.
utk trimester kedua, bolehlah mulakan pengambilan fish oil (biasanya kita ambil Neurogain). Dalam Shaklee pun ada fish oil, namanya Omega Guard.

Omega 3 (Omega Guard)
Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan

So, itulah dia vitamin2 yang disyorkan semasa hamil. Maybe ada yang tanya, asid folik takyah ambil ke sebab takde pulak nampak asid folik dalam set di atas kan? Untuk pengetahuan anda, pengambilan Vitalea with Iron Formula + B Complex sebenarnya telah membekalkan jumlah asid folik yang diperlukan oleh preggies iaitu sebanyak 400 mcg (200 mcg + 200 mcg). Extra pula sebab vitalea ni dah lengkap dengan iron. Dan extra lagi sebab vitamin Shaklee adalah vitamin natural, semulajadi BUKAN SINTETIK.







10/25/2012

Antara kesihatan dan kekayaan dalam hidup

Ada satu pepatah sering menyebut , kalau kita hilang harta kita akan rasa kehilangan sesuatu. Tapi kalau kita kehilangan kesihatan , kita akan rasa kehilangan segala-galanya.

Jadi kesimpulannya di sini , kesihatan itu lebih berharga daripada harta kerana kesihatan itu tidak boleh di tukar ganti dengan harta mahupun dengan wang ringgit. Jadi jagalah kesihatan ketika ia masih ada .

Kalau dah hilang kesihatan nanti , harta banyak tinggi menggunung pun dah tak memberi erti.


Bermulalah dari hari ini umtuk menjaga kesihatan anda dan keluarga secara optimum.




jika anda mempunyai kekangan kewangan anda hanya perlu ambil 3 jenis vitamin ini sahaja sudah memadai. Harganya???? Jika dikira dengan teliti mmg sangat murah untuk sesuatu yang sangat penting iaitu KESIHATAN. Tak percaya??? Harga ketiga2 vitamin itu cuma sekitar RM 1.50 untuk kegunaan sehari dan hanya RM 45 sebulan. Murah kan??? Saya yakin ramai yang mampu. Kenapa saya sarankan 3 jenis vitamin diatas???


Vita-Lea (multivitamin)- Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman dan produk berunsurkan tenusu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

B-Complex - Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, anti stress (sebagai penenang), membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa (mood baik..) Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

Buat pengetahuan semua, Vitamin B-Complex Shaklee terdiri daripada 8 kumpulan vitamin B. Apa dia 8 B tersebut dan contoh sumbernya ?


B1 : Thiamin - hati, buncis, , asparagus, salad, paprika dan bijirin.

B2 : Riboflavin - hati, yis, susu telur, brokoli dan bijirin yang tidak dikisar.

B3 : Niacin - tuna, salmon, ayam, asparagus dan zucchini.

B5 : Panthothenic acid - biji bunga matahari, brokoli, cendawan, tomato dan strawberi.

B6 : Pyridoxine - hati, daging, ikan, telur dan keju.

B7 : Biotin - selada, kubis, tomato dan telur.

B9 : Folic Acid - bayam, kekacang, jus oren dan sayuran berdaun hijau.

B12 : Cyanocobalamin - hati, daging, ikan, telur, keju dan ayam.


Vitamin C - Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu. Kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.


Jadi dengan hanya mengamalkan 3 jenis vitamin ini anda sudah memenuhi keperluan nutrisi badan anda walaupun anda bukan penggemar sayur atau apa jua makanan yang menjadi sumber kepada vitamin2 yang diperlukan oleh badan. Mudahkan????

Memang mudah. Sekarang anda hanya perlu pilih untuk mencegah atau mengubati?


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.



10/20/2012

ESP - Pentingnya protein untuk badan kita



Protein merupakan diet yang paling penting untuk badan. Tidak kira sama ada mahu turun atau naikkan berat badan, memahami konsep pengambilan protein kepada tubuh badan kita merupakan salah satu kunci untuk gaya hidup yang sihat.


Keperluan setiap badan

Protein merupakan komponen terpenting untuk sel di dalam badan. Ia merupakan ‘bahan organik yang terdiri daripada 22 amino asid atau kata lain dipanggil struktur asas kehidupan. Protein disimpan di dalam otot dan juga organ badan manusia untuk bina dan membaiki tisu sel badan manusia. Ia juga membantu untuk perembesan hormon dan enzim. Antara kepentingan protein yang lain adalah

■Membantu oksigen mengalir melalui darah kepada seluruh anggota badan

■Menyihatkan jantung badan supaya kekal aktif

■Meningkankan sistem imunisasi badan

Untuk pengambilan protein yang berkesan, Institut perubatan dan sains kebangsaan USA menyarankan sebanyak 10 hingga 35 peratus jumlah pengambilan kalori adalah dari sumber protein dengan lelaki digalakkan untuk mengambil lebih dari perempuan. Sangat banyak dan banyak juga orang yang tak dapat ikutinya. Kalau di Malaysia, kita suka ambil ‘lemak’ dari protein. typical health isues!

Bagaimana protein mempengaruhi berat badan?

Kesan paling popular protein terhadap kesihatan adalan kebolehan protein untuk mengawal rasa lapar. Apabila protein diserap, ia menghantar signal kepada otak untuk menurunkan kadar rasa lapar. Kepentingan lain protein adalah ia akan meningkatkan kadar metabolisma badan dengan menyeimbangkan jisim otot. Protein juga membantu dalam pengawalan kenaikan kadar gula dan insulin di dalam badan seterusnya membantu bagi pesakit diabetes dalam pengawalan gla dalam badan

Peranan vitamin dalam penjagaan kulit






Kecantikan dalaman adalah penting untuk wanita bagi memastikan kekal sihat, jelita dan mendapatkan bentuk badan idaman.


Tido lewat, stress, smoking, atau kerja sehingga lewat malam juga boleh meninggalkan kesan yang tidak dapat disembunyikan.
- Kesan lebam di bawah mata (mata panda la ni ;)

- Kulit kusam

- Mata merah

- Premature wrinkles (kelihatan tua sebelum usia)





Peranan Vitamin E dalam kecantikan kulit:

- Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit

- Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu

- Menjaga kelembapan kulit

- Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel



Peranan Vitamin C dalam kecantikan kulit:

- Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya

- Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit

- Mencerahkan kulit



Peranan Vitamin B Complex dalam kecantikan kulit:

- Sebagai pelembap

- Mencegah pigmentasi

- Melambatkan tanda penuaan

- Mengubati jerawat



Kombinasi Vitamin E, B Complex dan Vitamin C menghasilkan:

- Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus

- Mencegah penuaan

- Menjadikan kulit lebih kenyal

- Mencerahkan kulit

- Menjaga kulit dari sinaran UV

- Mengurangkan parut jerawat

- Menjadikan wajah bersinar dan bermaya

- Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan

- Menjadikan wajah lebih berseri

- Bukan itu saja, malah anda akan rasa lebih sihat dan bertenaga kerana gabungan vita C dan Vita E merupakan antioksidan yang hebat untuk melawan radikal bebas dalam tubuh kita. B Complex pula menukarkan makanan kepada tenaga, menjadikan kita lebih bertenaga selepas makan.

- credit vitaminsemulajadi.com



Apa pula fungsi ESP?

Protien sangat penting dalam penghasilan sel baru. Ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jerawat). Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat sangat sukar dihilangkan kerana kita tidak mendapat cukup protien yang membantu dalam penghasilan sel baru. Untuk dapatkan kulit yang cantik kita perlulah mendapatkan makanan yang bersumberkan protien yang baik. Tambahan lg..makanan asas bg sel ialah protein. Bila sel cukup protein dan sihat..jadi lebih cepatlah vitamin dan zat makanan yg anda mkn..so nnt lebih cepat berkesan.



10/16/2012

ESP Shaklee adalah antara makanan kesihatan yang mempunyai indeks glisemik yang rendah. Apakah indeks glisemik??

Photo: ESP ialah protin..kenapa protin penting?

•Sbb Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seper...ti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.

•APA yg BEST tentang ESP ?merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, disamping Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga

•Kelebihan ESP Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, Bantu hilangkan parut jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.

•ESP jika diambil bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yg kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP.
Index glisemik:

Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah.

Siapa yg memerlukan index glisemik yg rendah?

1. pesakit diabetes

2. mereka yang ingin berdiet.

3. mereka yang mempunyai tahap kolestrol tinggi


Manfaat indeks glisemik rendah:

1. Mencegah dan mengawal diabetes. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition (Juli 2002) menyimpulkan bahwa makanan ber-indeks glikemik tinggi meningkatkan risiko terkena diabetes type 2.

2. Mencegah kanser. Artikel lain dalam jurnal yang sama menyebutkan adanya korelasi antara makanan tinggi indeks glikemik dengan kenaikan risiko kanser kolorektal, kanser payudara dan mungkin juga kanser ovarium dan prostat. Dr Atkins dalam New Diet Revolution menyebut hubungan antara kanser dengan indeks glikemik yang didasari oleh fakta bahwa sel kanser “mendapatkan makanan dari gula.” Buku itu juga menyebutkan bahwa penderita kanser payudara lebih mungkin untuk selamat dan kurang mengalami kekambuhan jika tingkat insulin tubuh mereka lebih rendah.

3. Penyakit jantung. Risiko penyakit jantung meningkat selari dengan jumlah kolesterol tubuh Anda. American Journal of Clinical Nutrition juga melaporkan bahwa diet rendah indeks glikemik mengurangi kolesterol jahat dan trigliserida dalam waktu satu bulan.

6. Menurunkan obesitas. Makanan dengan indeks glikemik rendah menciptakan rasa kenyang yang lebih besar dan bertahan lebih lama. (sebab itu makan ESP semasa perut kosong menyebabkan kita akan rasa kenyang yang berpanjangan)

Nampak bukan kebaikan ESP? Jom dapatkan ESP bulan ni dengan harga promotion yang menarik. ESP membuatkan anda rase segar dan bertenaga

10/15/2012

Vitamin C dengan label baru n new formulated formula

Ramai yang mengakui peranan vitamin C dalam kecantikan kulit.




Nampaknya permintaan terhadap vitamin C begitu tinggi, hinggakan saya about to borong vitamin C… tambahan pula Vitamin C kini dengan label baru!

pemborong vitmain C


Label lama:


vita c shaklee


Apakah bioflavonoids? Bioflavonoids adalah bahankinia semulajadi yang terdapat dalam buah-buahan, terutama buahan sitrus. Ia adalah sejenis antioksidan, dan penting dalam penyerapan vitamin C oleh tubuh.


Bioflavonoids memberi banyak kebaikan pada tubuh, antaranya:

Memperelokkan tisu2 terutama di permukaan kulit

Kesihatan kardiovaskular

Mengautkan kapilari darah

Menguatkan imunisasi

Jadi, sangat penting memilih vitamin C yang mengandungi bioflavonoids. Agar vitamin C lebih berkesan pada tubuh kita terutama untuk kulit yang cantik.


Untuk mendapatkan bioflavonoids asli dan berkualiti tinggi, sumbernya haruslah dari tumbuhan organik, dan bukan dari sintesis bahan kimia.



Read more http://vitaminsemulajadi.com/about-to-borong-vitamin-c/

10/14/2012

Istimewanya B Complex Shaklee

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik yang semulajadi tidak mudah untuk diserap oleh tubuh, dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran bersifat sintetik.

B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. kesemua 8 vitamin ini perlu ada pada vitamin B Complex untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Kelebihan dan kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem pencernaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil vitamin B Complex setiap hari.


Manfaat Utama

** menukar makanan kepada tenaga - bantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan / kelesuan

** melawan tekanan - memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia

** membantu tumbesaran - menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang

** rambut berubat dan gugur - membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan kulit

** baik untuk mata - mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan faya pemerhatian / fokus

** mencegah anemia - membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang sirkulasi darah dlm tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat atau laut

** meredakan senggugut - baik utk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan , keresahan dan masalah penghadaman terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit

** mencegah perlcche - dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah, nafas berbau



** detoksifikasi - meredakan alahan


B for Beauty - sbb itu ramai wanita gemarkannya.. (^____^)



Cara Cepat Menurunkan Berat Badan


Ramai yang nak kurus dengan cepat, tapi tak faham bagaimana konsep berat badan dan menurunkan berat badan.



“Ambil produk XXXX tapi tak kurus pun”

“Kalau kena diet (tak makan), sama je lah ambil produk ni atau tidak”



Mula-mula kita kena tahu apakah sebenarnya yang menyebabkan badan jadi naik. Makan makanan berlemak? Kajian mendapati pengambilan makanan berlemak BUKAN FAKTOR UTAMA yang menyumbang kepada kegemukan. Tetapi, jawapannya adalah – ketidakseimbangan penggunaan kalori.

cara kuruskan badan dengan cepat





Jumlah kalori yang diambil dari makronutrien harus diseimbangkan dengan kalori yang digunakan oleh tubuh untuk metabolisma (RMR), aktiviti fizikal dan TEF (thermal effect of food). Sekiranya yang diambil tu berlebihan dari yang digunakan.. apa jadi? Ia tidak akan dikeluarkan sebaliknya disimpan dalam tubuh sebagai LEMAK SIMPANAN.



Maka cara untuk menyeimbangkan persamaan ini adalah, samada mengurangkan pengambilan kalori, atau menambahkan aktiviti fizikal.



Program diet adalah satu cara, dan harus ingat, PRODUK KURUS BUKAN SATU MAGIK. Sekiranya anda makan satu produk kurus dan anda benar2 menjadi kurus tanpa mengubah lifestyle.. it must be something wrong.



Kenapa biasanya orang gagal berdie tanpa sebarang produkt:



Kurang nutrisi kerana kurang makan

Kadar metabolisma menjadi rendah

Otot mengecut dan rosak

Bagi yang mengambil produk kurus:



Susah nak ikut

Hasil yang lambat

Kandungan tak selamat

Menukar fungsi tubuh

Dalam kebanyakan diet, berat badan menurun kerana anda kehilangan jisim otot. Bila jisim otot ‘mengecut’ berat badan menjadi lebih mudah untuk turun kerana otot lebih berat dan padat dari lemak.
otot lemak


Kehilangan jisim otot menjadikan tubuh kurang keupayaan membakar lemak, dan merendahkan metabolisma. Hasilnya, bila kita dah berhenti ikuti diet tersebut, misalnya dah mula makan seperti biasa, tubuh sudah tidak boleh membakar kalori seperti sebelumnya. Maka jadikan kita lebih gemuk dari biasa!

Jadi, bagaimanakah cara cepat menurunkan berat badan?

Pertama, anda HARUS menstabilkan persamaan CALORIE IN = CALORIE OUT. Secara amnya, mesti kurangkan mengambilan kalori dan lebihkan aktiviti fizikal.

Bila kita kurang makan, makan tubuh kekurangan nutrisi, betul? Namun harus ingat, bila tubuh kurang nutrisi ia menyumbang kepada kehilangan jisim otot.


Oleh itulah kita perlu mengambil produk kurus tadi tu. Produk kurus sepatutnya tidak menjadikan kita kurus secara ajaib, tapi menggantikan nutrien yang kita hilang apabila berdiet.


Jadi, adakah anda kena diet lagi walaupun ambil produk kuruskan badan? Jawapannya, YA.


Bezanya di sini adalah – produk kurus badan yang mana satu?

Apa ciri-ciri produk kurus badan yang bagus?


Memberikan nutrien yang mencukupi.

Melindungi otot.

Indeks glisemik yang rendah.

Penggunaan bahan2 asli bebas GMO.

Mengandungi makro & mikro nutrien penting.

Diuji secara klinikal!

Yang penting, look for the facts, not fads. Jangan tertipu dengan testimonial semata-mata, sebab testimonial orang boleh tipu tau!



Program turunkan berat badan yang terbaik haruslah:



KEKALKAN OTOT YANG SIHAT



BAKAR LEMAK BERLEBIHAN



LOSE INCHES YOU DON’T WANT!


diet cinch


Cinch, produk turunkan berat badan Shaklee yang berfungsi:

Tingkatkan jisim otot tanpa lemak

Bakar lemak

Membantu mengawal kelaparan

Meningkatkan tenaga

Menyokong metabolisma optimum

Yang penting ia diuji secara klinikal!



Read more http://vitaminsemulajadi.com/cara-cepat-menurunkan-berat-badan/

Review

Berikut adalah funngsi secara ringkas antara vitamin2 Shaklee:



Vitalea (Multivitamin)

Mengandungi 12 vitamin dan 9 mineral penting yang lengkap untuk keperluan tubuh seharian.

Membantu meningkatkan kecerdasan minda dan sistem imuniti badan.

Memulihkan selera makan dan melancarkan process pencernaan.

Penting bagi prosess pertumbuhan.

Menyeimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan.

Melengkapkan nutrient yang kurang.

Membantu penyerapan zat dari makanan.



Vita-C Sustained Release


Membantu dalam meningkatkan imuniti badan.

Membantu dalam penyerapan zat besi.

Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka.

Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan.

Menjaga ketahanan badan dari selsema.

Menstabilkan bahan kimia dalam badan.


B Complex

Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga.

Mencegah kelesuan dan kemurungan.

Membantu kelancaran urat saraf.

Mengelakkan stress.

Mengelakkan sembelit.


Alfalfa

Makanan yang mengandungi 8 enzim pencernaan dalam kuantiti yang secukupnya unutk membantu pencernaan bagi kesemua tiga kelas makanan.

Mengandungi 10 vitamin, 15 mineral, gentian dan amat kaya protein.

Mengatasi sakit sendi.

Membanyakkan susu badan.


Vitamin E

Melambatkan proses penuaan.

Membantu jantung untuk mengepam dengan lebih efisyen.

Membantu dalam penyerapan oksigen.

Mencegah kanser.

Mencegah kemusnahan vitamin A dan C.

Sebagai antioksidan.


Ostematrix (Calcium Magnesium)

Untuk tulang dan gigi yang kuat.

Mencegah kekejangan otot (cramp).

Membantu dalam pembekuan darah.

Menstabilka denyutan jantung.

Mengurangkan migrain.

Membaiki stimulasi urat saraf.


Zinc

Menyembuhkan luka.

Terlibat dalam penghasilan insulin.

Mengekalkan rangsangan bau dan rasa.

Mengawal kelemumur.


Lecithin

Mengandungi asid lemak penting yang diperlukan tubuh.

Menolong mengeluarkan lemak dari sel – bagus untuk menurunkan berat badan.

Bagus untuk rambut.

Menegangkan dan melembutkan kulit.


Crotomax (Beta Carotene)

Untuk kesihatan mata.

Membina semula sel yang rosak.

Menguatkan imuniti badan.

Membina sel darah putih.


Omegaguard
Mengurangkan kolesterol.

Membina sel otak.

Mengurangkan sakit sendi.

Mengurangkan risiko sakit jantung.


GLA Complex

Membantu dalam mengurangkan PMS (pre-menstrual syndrome) dan ekzema.

Membantu mengawal kencing manis.

Membantu mengawal berat badan.


Energizing Soy Protein

Terdiri daripada 9 komponen asid amino untuk memudahkan penyerapan oleh badan.

Membina sel2 tubuh.

Membantu kesihatan kuku dan rambut.

Membina ketahanan badan.

Menambah susu badan.


MealShake

Pemakanan lengkap yang mengandungi 12 vitamin, 9 mineral dan protein

Bagus untuk mereka yang mengalami kesukaran menelan pil.

Boleh dijadikan quick meal yang berkhasiat.


Performance Drink

Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.

Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

Membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

Mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah

 http://vitaminsemulajadi.com/fungsi-pemakanan-tambahan-shaklee-untuk-anda/

Atasi Demam dan Sakit Kepala Tanpa Ubat


Biasanya apabila sakit kepala atau demam kita disarankan mengambil paracetamol atau biasa dipanggil ‘panadol’. Paracetamol adalah ubat yang paling selamat untuk digunakan. Namun begitu, ia tetap mempunyai kesan sampingan terutama apabila diambil secara berpanjangan. Begitulah juga dengan ubat-ubatan lain jadi jangan pandai2 ambil ubat tanpa arahan dari doktor.

Antara kesan sampingan dari penggunaan paracetamol adalah kerosakan hati dan buah pinggang. Pengambilan paracetamol yang berpanjangan boleh menyebabkan Hepatotoxicity yakni toksin dalam hati yang menyebabkan kerosakan hati dan Nefrotoxicity yakni kerosakan buah pinggang.

Paracetamol tidak boleh diambil setiap hari secara berpanjangan kerana ia boleh menyebabkan keadaan-keadaan di atas.

Jadi, apakah alternatif bagi mengatasi masalah demam dan sakit kepala?

Pertama sekali harus kita ingat, demam bukan satu penyakit. Sebaliknya ia adalah petanda tubuh kita sedang bekerja untuk melawan kuman2 yang menyerangnya. Kerana itu suhu badan menjadi tinggi bagi menyediakan ‘suasana’ yang membantutkan perkembangan kuman-kuman tersebut.

Namun begitu, harus berjaga2 agar demam tidak terlalu tinggi hingga melebihi 38 darjah Celcius, ia mungkin satu petanda bahaya!

Untuk mengatasi demam ringan dan sakit kepala tanpa ubat-ubatan, saya menyarankan Performance Drinks dan Vita-C Plus sebagai satu jalan.


shaklee performance


Performance Drink, minuman hidrasi dari Shaklee merupakan minuman yang wajib ada di rumah saya. Selain dari amalan bersukan suami, ia juga untuk menghadapi saat-saat ketika demam dan tak sedap badan melanda. Terutama di kalangan anak-anak yang aktif, Performance Drink adalah minuman yang harus diberi tatkala mereka menunjukkan simptom demam.

Ia berkonsepkan ‘rawat dengan air’ yang mana Performance Drink memelihara kandungan bendalir badan agar tidak terhidrat dan mengelakkan simptom demam menjadi lebih teruk.

Vitamin C pula menurut Mayo Clinic, jika diambil dengan dos yang tinggi (2000mg) ia membantu memendekkan jangkamasa demam. Penting bagi ibu dan juga bapa untuk tidak mengalami demam dan tak sedap badan yang berpanjangan.

Jadikan 2 benda ini sebagai salah satu item dalam ‘First Aid Kit’ di rumah.

Pilihlah yang lebih selamat dan bermanfaat untuk keluarga

sumber:  http://vitaminsemulajadi.com/atasi-demam-dan-sakit-kepala-tanpa-ubat/

Kencing manis Semasa Mengandung

Apakah kencing manis semasa mengandung?


 
Kencing manis ialah kondisi yang melibatkan peningkatan kadar gula dalam darah. Sesetengah wanita mendapat kencing manis sebelum mengandung, sementara lagi mendapat kencing manis semasa mengandung. Kencing manis yang bermula semasa mengandung dinamakan ‘gestational diabetes’ dan berlaku dalam 7% kehamilan.

Jika anda mempunyai kencing manis semasa mengandung, anda mungkin perlu menukar cara pemakanan bagi mengawal kandungan gula dalam darah. Bagi sesetengah kes yang lebih serius, anda mungkin memerlukan penggunaan insulin. Jika kencing manis tidak dikawal sebelum dan semasa mengandung, masalah-masalah seperti berikut mungkin berlaku:

■Kandungan gula yang tinggi dalam darah menyebabkan bayi mempunyai saiz yang besar sebelum masa kelahirannya. Bayi yang besar boleh menimbulkan komplikasi sebelum, semasa dan selepas bersalin. Bayi yang besar kebiasaannya memerlukan “c-section” kerana mereka lebih terdedah kepada risiko kecederaan jika dilahirkan secara normal seperti perubahan kedudukan bahu.

■Bayi lebih berisiko tinggi untuk mengalami kecacatan atau masalah yang berkait dengan jantung, buah pinggang, tulang belakang atau otak. Sesetengah masalah ini boleh menyebabkan kematian.

■Risiko untuk anda mendapat darah tinggi meningkat. Kondisi ini boleh menimbulkan masalah kepada anada dan bayi yang dikandung.

■Anda mungkin mempunyai ketone di dalam darah dan air kencing yang disebabkan oleh ketoasidosis. Ketoasidosis terjadi apabila gula dalam darah tidak dapat ditukar kepada tenaga, maka lemak digunakan sebagai sumber tenaga. Bahan sampingan penggunaan lemak ini ialah ketone yang boleh menyebabkan kondisi yang agak serius.

■Anda mungkin melahirkan bayi pra-matang (sebelum 37 minggu) atau bayi terpaksa dilahirkan awal dari waktunya.

■Bayi yang dilahirkan mungkin mengalami masalah kandungan gula yang rendah dalam darah (hypoglysemia).

■Risiko bayi untuk terkena penyakit kuning meningkat.

■Anda mungkin mengalami keguguran semasa awal kehamilan atau bayi mungkin mati dalam kandungan sebelum kelahiran.

Jika anda mendapat rawatan sebelum dan semasa mengandung, anda berkemungkinan melahirkan bayi yang sihat.

Bagaimana kencing manis semasa mengandung terjadi?

Organ pankreas dalam badan menghasilkan hormon insulin. Insulin berfungsi menukar gula kepada tenaga. Hormon-hormon lain yang dirembeskan semasa mengandung boleh menghalang insulin berfungsi dengan betul. Maka, pankreas perlu menghasilkan lebih banyak insulin. Jika insulin tidak dapat dihasilkan dengan kuantiti yang mencukupi untuk mengawal kandungan gula dalam darah, anda akan mendapat kencing manis.

Punca sebenar mengapa kencing manis semasa mengandung terjadi tidak diketahui. Wanita yang mempunyai latar belakang seperti berikut lebih berisiko untuk mendapat kencing manis semasa mengandung:

1.Latar belakang keluarga yang mempunyai penyakit kencing manis

2.Obes atau mempunyai berat badan melebihi BMI yang normal

3.Mempunyai bayi yang sebelumnya bersaiz besar melebihi 4 kg semasa lah

4.Bayi yang dilahirkan sebelumnya pernah mati semasa dilahirkan

5.Bayi yang dilahirkan sebelumnya mengalami kecacatan

6.Pernah mengalami keguguran

7.Umur melebihi 35 tahun

Apakah simptom-simptom kencing manis semasa mengandung?

Kencing manis semasa mengandung boleh terjadi tanpa simptom yang jelas. Walau bagai mana pun, ujian air kencing dan darah semasa mengandung boleh mengesahkan jika anda mempunyai kencing manis atau tidak. Jika anda telah pun mempunyai kencing manis sebelum mengandung, anda akan mendapati ianya lebih sukar dikawal semasa mengandung. Jika anda mempunyai simptom-simptom berikut, sila berjumpa doktor secepat mungkin.

■Sentiasa dahaga

■Kehilangan berat badan

■Makan dalam kuantiti yang banyak

■Kerap kencing

■Keletihan tanpa sebab

Bagaimana kencing manis dirawat?

Anda harus mengawal aras gula dalam darah dengan melakukan perkara seperti berikut:

■Mengubah cara pemakanan anda. Kebiasaannya, dietitician akan memberikan garis panduan kepada wanita mengandung yang mempunyai kencing manis.

■Mempunyai rutin bersenam, sekurang-kurangnya berjalan 30 minit sehari.

■Memantau aras gula dalam darah dengan menggunakan alat yang didapati di pasaran. Penggunaan alat ini memerlukan modal yang agak tinggi dan ianya adalah pilihan anda untuk menggunakannya. Sebaik-baiknya, ia digunakan supaya anda mengetahui pemakanan yang diamalkan semasa mengandung boleh mengawal aras gula dalam darah atau tidak.

■Bagi yang lebih serius, anda mungkin memerlukan suntikan insulin atau ubat mengawal aras gula dalam darah.

Adakah kencing manis semasa mengandung akan berkekalan?

Kebanyakan wanita yang mempunyai kencing manis semasa mengandung tidak akan mempunyai kencing manis lagi selepas bersalin. Keperluan insulin oleh badan selepas bersalin akan menurun disebabkan keseimbangan hormon dalam badan akan kembali kepada normal. Walau bagaimana pun, risiko untuk mendapat kencing manis dalam jangka masa terdekat adalah tinggi. 15-20% wanita yang mempunyai kencing manis semasa mengandung didapati mempunyai kencing manis selepas setahun bersalin. Bagi mengurangkan risiko ini, pastikan anda mengamalkan gaya hidup yang sihat dengan menjaga pemakanan dan melakukan senaman yang mencukupi.

Jika anda mempunyai kencing manis sebelum mengandung, anda mungkin akan kembali kepada keadaan dan rawatan asal selepas bersalin. Jika anda mempunyai sejarah kencing manis semasa mengandung, terdapat kebarangkalian untuk anda terkena kencing manis lagi jika anda mengandung di masa hadapan.





10/12/2012

7 PUNCA UTAMA CEPAT LAPAR

1) Minum terlalu banyak minuman manis

- Hasil daripada kajian oleh University of California di San Fransisco mendapati bahawa kandungan gula boleh 'menipu' otak terhadap keinginan untuk makan lebih banyak. Ia menghalang hormon leptin daripada memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya.


(2) Makan makanan bertin

- Makanan di dalam tin terdedah

kepada bahan kimia sepertibisphonel-A atau BPA, yang turut mempengaruhi hormon leptin seseorang. Ia akan menyebabkan seseorang untuk makan banyak kali dan juga dikatakan sebagai punca terhadap masalah obesiti.


(3) Sarapan pagi yang tidak mencukupi

- Hasil kajian terhadap 6746 orang selama empat (4) tahun mendapati bahawa seseorang yang mengambil 300 kalori pada sarapan pagi akan meningkatkan pertambahan berat badan sebanyak dua (2) kali ganda berbanding orang yang mengambil 500 kalori. Ini kerana sarapan pagi yang tidak mencukupi akan menyebabkan seseorang untuk makan banyak kali sepanjang hari.

(4) Tidak makan sayur-sayuran

- Khasiat di dalam sayur-sayuran boleh membantu untuk seseorang berasa kenyang lebih lama dan ini dapat mengelakkan anda daripada makan banyak kali.

(5) Tidak minum teh kurang gula

- Hasil daripada kajian mendapati bahawa seseorang yang minum teh kurang gula selepas makan akan membuatkan mereka berasa lebih kenyang dan secara tidak langsung dapat mengelakkan anda daripada makan banyak kali.

(6) Kurang minum air masak

- Tubuh badan yang kurang air akan menyebabkan seseorang untuk makan lebih banyak kerana ia meningkatkan tahap kelaparan seseorang. Sebaiknya, sebelum makan anda perlu minum air masak terlebih dahulu.

(7) Kebosanan

- Hasil daripada kajian penyelidik Flinders University, Australia mendapati bahawa kebosanan akan meningkatkan keinginan seseorang untuk makan lebih banyak.


Memperkenalkan CINCH SHAKE makanan protein yang memberi rasa kenyang dan membantu utk diet yang sihat.



Campuran Proprietari Protein dengan Leusina

• Bebas Laktos

• Rendah glisemik

• Soya Bukan-GMO

• Diperkaya dengan Leucine™ bagi mengekalkan otot semasa

anda menurunkan berat badan

• Kaya dengan protein bagi membantu anda rasa kenyang

dan puas

• Tinggi serat dengan enam gram bagi setiap hidangan


■Cinch Shake memberi jawapan segera kepada persoalan Apa yang harus saya makan untuk sarapan pagi?” atau “Apa yang harus saya makan untuk makan tengah hari?” .Cinch™ Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berzat untuk membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati di samping mengurangkan berat badan.

■Rumusan proprietary kami diperkaya dengan Leucine™ iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan.

■Dalam kata lain, leusina dalam Cinch™ Shake membantu anda menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot anda.

Setiap kali anda menikmati Cinch™ Shake, anda akan memperolehi 24 gram protein dan ini adalah penting.

■Mengapa? Ini kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan. Dan tidak ketinggalan juga terhadap kandungan leusina dan zat-zat yang diperlukan oleh badan anda:

■Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut

■Mengandungi Cinch Pro™ iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusina

■Diperkaya dengan Leucine™ untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan

■Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang

■ Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian

■Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga

■Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting

■Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan..(soya bukan GMO)







Cinch™ Shakes sangat enak dan merupakan cara yang berkhasiat untuk membantu dalam mengekalkan otot perlu dan memberikan anda rasa puas semasa menurunkan berat badan.





10/10/2012

Supplimen untuk perhubungan intim


Cinta dan kasih kepada pasangan kita? risau melihat pasangan kita sering mengadu keletihan, stress, sukar tidur, sakit pinggang, sakit-sakit badan dan lain-lain lagi?

Jom cuba vitamin Shaklee ini. Ianya sesuai untuk anda dan pasangan supaya kekal sihat dan bertenaga. Ia juga sangat bagus untuk KEINTIMAN anda dan suami selain dapat kulit dan jantung yang sihat.
Apa khasiat kedua-dua produk ini?
Vitamin E
  • Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Memperbaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu,
  • Melindungi paru2 dari pencemaran udara.
  • Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
  • Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan menguatkan dinding kapilari.
  • Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat,
  • Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk
  • Merendahkan kadar kolesterol.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
  • Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri.

Info tambahan : Kebanyakan lelaki yang mengambil Vitamin E sekurang-kurangnya seminggu sekali akan mempunyai lebih tenaga dan menikmati hubungan suami isteri berbanding yang tidak mengambilnya.

Manakala wanita pula yang mengambil sekurang-kurang nya selama tiga bulan, akan membantu meningkatkan “sexual desires dan menikmati hubungan CINTA dengan lebih baik. Antioksidan yang seimbang dalam VITAMIN E bertindak menghalang penghasilan radikal bebas akibat tekanan. Nitrik oksida membantu pelancaran darah di alat sulit lelaki dan membantu ereksi yang lebih baik. Maka VITAMIN-E memang terbukti membantu lelaki terutama yang mengalami tekanan akibat kerja atau masalah kesihatan.(source:Aula)
Ostematrix
  • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
  • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
  • membantu menetapkan ritma jantung
  • menyelesaikan masalah insomnia
  • membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran
  • membantu dalam pembekuan darah dan ia mengurangkan kadar kolestrol dlm darah
  • Kesihatan tulang dan gigi

Set ni sangat sangat sesuai utk kedua-dua pasangan, baik isteri mahupun suami. Jadi si suami boleh hadiahkan utk isteri.. dan isteri juga boleh belikan utk dihadiahkan utk suami tercinta..
sumber : mamafaiz.com
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

25 Tanda Sakit

http://www.izuee.com/wp-content/uploads/2011/08/sick.jpg
Artikel ini sangat bagus untuk rujukan kita semua. Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Kalau ada tanda-tanda ni,jangan malu jangan segan,pergi la jumpa doktor,periksa apa yang patut..mencegah itu lebih baik dari merawat… dari apa yang aku tahu,penyakit ni kalau dirawat awal-awal… peratus untuk sembuh tu lebih besar… tapi kalau dah melarat tu,susah la sikit… walaupun itu semua adalah ketentuan Allah,tapi kita disuruh untuk berikhtiar dalam menjamin kehidupan yang lebih baik.Orang mukmin yang cergas itu lebih disukai oleh Allah dari mukmin yang lemah.



Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda :-

1.MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati)

Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi.Mata menjadi merah menandakan badan Kita sedang dalam proses pembuangan toksin. Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.

Keluar tahi Mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.

Keluar air Mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja.

Ketegangan Mata Dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.


2.HIDUNG (Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong)

Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).

Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

Bersin ; Proses membuang toksin di bahagian kerongkong,proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.


3.BATUK

Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.

Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa Hari memakan RG..

Batuk Dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong Dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.


4.KERONGKONG

Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan Kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.

Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.


5.BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)

Bibir pucat

A. Sistem penghadaman yang lemah.

B. Perut mengandungi angin.


C. Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna Dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.

2. Bibir kering Dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.


6.MULUT DAN LIDAH (Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah)

Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.

Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.

Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.


7.TELINGA (Berkaitan dengan buah pinggang)

Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.

Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi Dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.


8.KULIT BERPELUH :

A) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.

B) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.


9.RUAM DAN BISUL

Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.


10.KULIT GATAL DENGAN RUAM

Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.


11. KULIT PECAH DAN BERAIR

Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.


12. RAMBUT GUGUR

Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.


13. SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI

A. Sakit Sendi

Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan Dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).

Tidak rasa panas .Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism) .

Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

B) Kebas Tangan : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.

C) Kebas Tangan Kiri Dan Lengan : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung.

Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan Dan kekal di sana , ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
D) Kebas Kaki : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.

E) Sakit Tapak Kaki : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman Dan duduk terlalu lama.

F) Sakit Tumit Kaki : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.

G) Rasa Panas Di Tapak Kaki : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga bati
H) Gatal Celah-celah Jari Kaki : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).


14. TANDA-TANDA DALAMAN

A. KEPALA.

Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung Dan saraf otak.

B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA

Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental Dan banyak berfikir.

C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA

I) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.

Ii) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.

D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.

E. BISUL TERJADI DI KEPALA

Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.

F. RASA PENING YANG MEMUSING

Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.


15. MULUT/KERONGKONG/ LIDAH

A. LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah.. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.

B. MUNTAH DARAH

Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong

Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.


16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.


17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman


18. KENCING

A) KERAP KENCING : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran

B) AIR KENCING BERKAPUR : Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.

C) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.

D) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.

E) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.


19. BUANG AIR BESAR

A) CIRIT-BIRIT/ KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.

B) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.

C) NAJIS BERDARAH

Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.

Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.

D) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.


20. BADAN

A) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan?saluran darah.

Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.

Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.

Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.

Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.

B) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH : Badan mengandungi asid yang berlebihan.

C) BADAN TERASA PANAS : Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.

D) BADAN TERASA RINGAN : Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.


21. RASA TAKUT MENGEJUT

Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.


22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH

Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.


23. RASA BIMBANG DAN TAKUT

Sistem paru-paru yang lemah.


24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :

Sistem jantung yang lemah.

Sistem saraf otak yang lemah.

Masalah pengaliran darah.


25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL

Sistem penghadaman yang lemah.



10/08/2012

DTX Complex Untuk Kesihatan Hati

HATI merupakan antara organ terpenting di dalam tubuh. Di antara fungsi HATI ialah:



Tukar makanan kepada tenaga.

Kawal pembekuan darah, pengeluaran & perkumuhan kolesterol, dan kawal penyimpanan lemak.

Hasilkan hempedu – bahan yang membantu anda menghadam makanan & menyerap nutrien-nutrien penting.

Bantu dalam menolak jangkitan-jangkitan dengan menghasilkan faktor-faktor imun, serta menyingkirkan bakteria dari dalam darah.

Menyimpan viamin penting, tenaga & mineral, serta merembeskannya ke dalam darah apabila diperlukan.

HATI turut memainkan peranan utama di dalam penyahtoksikan (detoxification) dengan memetabolismekan dan memisahkan dadah, alkohol dan toksin-toksin alam sekitar.

Apabila sistem penyahtoksikan semakin tepu, toksin yang terkumpul akan menyebabkan keletihan, sakit kepala, rasa loya dan pening, dan adakalanya mewujudkan masalah kulit seperti jerawat.



Shaklee DTX Complex menyediakan sokongan pemakanan untuk fungsi hati yang sihat dengan satu formula unik herba-herba dengan antioksidan dan aliran hempedu yang diperkaya*.

Gabungan unik bahan botani dalam Shaklee DTX Complex menyokong kesihatan dan fungsi hati dengan dua cara:

(1) Ekstrak biji benih Milk Thistle, biji benih Schizandra Chinensis dan cendawan Reishi mempunyai ciri-ciri antioksida, menawarkan perlindungan untuk sel-sel hati dan dipercayai dapat meransang sintesis protein bagi pemulihan dan pembentukan semula sel-sel hati*.

(2) Pati Dandelion, Kunyit dan Artichoke membantu mengekalkan aliran hempedu normal, menyokong satu daripada organ (hempedu) yang diperlukan untuk mengeluarkan sebatian-sebatian toksik daripada tubuh*.

Amalkanlah cara hidup sihat! Sayangilah HATI anda!!!



11 ALASAN KENAPA ANDA PERLU JATUH CINTA DENGAN ALFALFA

English version......


1. It lowers cholesterol- In several studies, alfalfa supplementation reduced blood cholesterol levels, particularly for individuals with a specific kind of high cholesterol known as type II hyperlipoproteinemia. It appears that the fibers and chemicals in alfalfa stick to cholesterol, so that it doesn't stay in the blood so it can't be deposited on blood vessel walls. Even more exciting is that it seems to lower bad cholesterol (LDL) while leaving good cholesterol (HDL) alone.

2. Contains essential enzymes needed to efficiently digest food- (Lipase – fat splitting,Amylase – acts on starches,Coagulase – coagulates or clots blood,Emulsin – acts upon sugar,Invertase - converts cane sugar to dextrose,Peroxidate – oxidizing effect of the blood,Pectinase – forms vegetable jelly,Protase – digests proteins)

3. Alfalfa is a great digestive aid- The chlorophyll, enzymes, minerals, vitamins all aid digestion and help stimulate lagging appetites.The 8 essential enzymes assist in digesting all 4 classes of food: proteins, fats, starches and sugars.

4. Aids in healing peptic ulcers- Contains Vitamin U, a vitamin found in green vegetables. It is used in the treatment of peptic ulcers, colitis, and gastritis and has an effect on secretory, acid-forming, and enzymatic functions of the intestinal tract*. Vitamin U effectively cured 80% of peptic ulcers of those tested at Stanford

University, (as stated in “Nature’s Healing Grasses”).

5. Aids the kidneys in ridding the body of excess fluid and regulates the bowels- Chemicals in alfalfa have mild diuretic properties, which may promote the loss of water from the body. Therefore, alfalfa may relieve swelling caused by excess water accumulation.

6. Helps the body fight off infection- The chlorophyll in alfalfa develops an effective barrier against bacterial invasion by its stimulation effect on the growth of connective tissue and granulation tissue.

7. Alfalfa has a long history of health benefits. Some consider it a superfood!- AL-FAL-FA meaning father of all foods. They were so convinced that it was beneficial to the health and strength of the body.

8. Alfalfa is rich in vitamins-Vitamin A - for night vision and important for eye health. Builds resistance to infections, especially in the respiratory tract; promotes growth ands vitality; promotes healthy skin and is essential in pregnancy. Vitamin E- protects cells against damage from sun's radiation and air pollution; promotes heart, cardiovascular and muscle health and improved immune function; promotes muscle tone in the body; helps bring nutrients to cells and helps strengthen blood vessel walls, including capillary walls; helps proper focusing of the eyes.Vitamin U - promotes health of body to help overcome peptic ulcers.Vitamin B6-helps food assimilation and protein and fat metabolism; promotes nerve and skin health; helps battle nausea symptoms.Vitamin K- essential for blood clotting; important in liver functions; may possibly contribute to vitality and longevity.Vitamin D - regulates the use of calcium and phosphorus in the body and is therefore necessary for the proper formation of strong and healthy teeth and bones.

9. Alfalfa is rich in minerals-Calcium- builds and maintains bones and teeth; helps clot blood, aids in vitality and endurance; regulates heart rhythm, soothes nerves.Iron - required in manufacturing hemoglobin; helps carry oxygen in the blood.Manganese is a trace element that is thought to be involved with the body's use of carbohydrates from food. This helps alfalfa lower blood sugar levels. Because alfalfa may have a lowering effect on blood sugar, alfalfa may increase the effectiveness of medications used for the treatment of diabetes. Potassium - necessary for normal muscle tone, nerves, heart action and enzyme reactions; digests fats.Phosphorus - needed for normal bone and tooth structure. Interrelated with action of calcium and Vitamin D. Improves nourishment of nerve tissue.Chlorine (chloride) - an essential electrolyte which cleans and purifies the body; regulates fat, sugar and starch metabolism.Sodium - regulates fluid balance throughout body; neutralizes acids, prevents clotting of blood; activates spleen, bowels and stomach functions.Silicon Magnesium - helps body to deal with constipation; steadies the nerves; has protective effect on skin and body; stimulates brain function.

10. Alfalfa is high in protein- Alfalfa has 18.9% as compared to beef at 16.5%, milk at 3.3% and eggs at 13.1%. (Muscles are composed of protein and the lack of it results in fatigue and weakness.)

11. Pregnancy and Lactation Remedies – as milk booster

sumber:http://www.pjstory.com

ni malay version ditranslatekan oleh google translator.... (maaf mmg copy sebijik)


1. Ia merendahkan kolesterol Dalam beberapa kajian, suplemen alfalfa mengurangkan paras kolesterol darah, khususnya bagi individu dengan jenis tertentu kolesterol tinggi dikenali sebagai hyperlipoproteinemia Jenis II. Nampaknya bahawa serat dan bahan kimia dalam kayu alfalfa untuk kolesterol, supaya ia tidak tinggal di dalam darah supaya ia tidak boleh disimpan pada dinding saluran darah. Malah yang lebih menarik adalah bahawa ia seolah-olah untuk menurunkan kolesterol buruk (LDL) manakala meninggalkan kolesterol baik (HDL) sahaja.


2. Mengandungi enzim penting yang diperlukan dengan cekap mencerna makanan (Lipase - lemak, membelah Amilase bertindak ke atas kanji, Coagulase - coagulates atau pembekuan darah, Emulsin - bertindak apabila gula, Invertase - menukarkan tebu untuk dekstrosa, Peroxidate - pengoksidaan kesan darah, Pectinase - sayuran bentuk jeli, Protase - digests protein)

3. Alfalfa pencernaan besar bantuan klorofil, enzim, mineral, vitamin semua pencernaan bantuan dan membantu merangsang ketinggalan appetites.The 8 enzim penting membantu dalam mencerna semua 4 kelas makanan: protein, lemak, kanji dan gula.

4. Aids dalam penyembuhan peptik ulser-Mengandungi Vitamin U, vitamin yang terdapat dalam sayur-sayuran hijau. Ia digunakan dalam rawatan ulser peptik, kolitis, dan gastritis dan mempunyai kesan ke atas yg, pembentukan asid, dan fungsi enzim saluran usus *. Vitamin U berkesan sembuh 80% daripada ulser peptik mereka yang diuji di Stanford

University, (seperti yang dinyatakan dalam "Rumput Penyembuhan Semulajadi").

5. Membantu buah pinggang dalam menghapuskan badan cecair yang berlebihan dan mengawal usus Bahan kimia yang terkandung dalam alfalfa mempunyai sifat diuretik ringan, yang boleh menggalakkan kehilangan air dari badan. Oleh itu, alfalfa boleh melegakan bengkak disebabkan oleh pengumpulan air yang berlebihan.

6. Membantu tubuh melawan jangkitan klorofil yang terkandung dalam alfalfa membangunkan penghalang berkesan terhadap serangan bakteria oleh kesan rangsangan pada pertumbuhan tisu perantara dan tisu granulation.

7. Alfalfa mempunyai sejarah yang panjang manfaat kesihatan. Sesetengah menganggap ia satu Superfood - AL-FAL-FA makna bapa kepada semua makanan. Mereka begitu yakin bahawa ia adalah bermanfaat untuk kesihatan dan kekuatan badan.

8. Alfalfa kaya dalam vitamin Vitamin A - untuk penglihatan malam dan penting untuk kesihatan mata. Membina ketahanan kepada jangkitan, terutamanya di saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan AND kecergasan; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting dalam kehamilan. Vitamin E melindungi sel-sel terhadap kerosakan akibat sinaran dan matahari pencemaran udara; menggalakkan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot dan fungsi imun yang bertambah baik; menggalakkan nada otot di dalam badan; membantu membawa nutrien kepada sel-sel dan membantu menguatkan dinding saluran darah, termasuk dinding kapilari; membantu betul menumpukan U eyes.Vitamin - menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi peptik ulcers.Vitamin B6-membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak, menggalakkan saraf dan kesihatan kulit; membantu pertempuran loya symptoms.Vitamin K penting untuk pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; mungkin menyumbang kepada kecergasan dan longevity.Vitamin D - mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan Oleh itu, adalah perlu untuk pembentukan betul gigi dan tulang yang kuat dan sihat.

9. Alfalfa kaya dengan mineral-Kalsium-membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu bekuan darah, membantu dalam kecergasan dan ketahanan; mengawal rentak jantung, melegakan nerves.Iron - diperlukan dalam pembuatan haemoglobin; membantu membawa oksigen dalam blood.Manganese dikesan elemen yang dianggap terlibat dengan penggunaan badan karbohidrat dari makanan. Ini membantu alfalfa gula tahap darah rendah. Kerana alfalfa mungkin mempunyai kesan merendahkan gula darah, alfalfa boleh meningkatkan keberkesanan ubat yang digunakan untuk rawatan diabetes. Kalium - perlu untuk nada otot saraf, biasa, tindakan jantung dan tindak balas enzim; digests fats.Phosphorus - diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkaitan dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan khasiat daripada tissue.Chlorine saraf (klorida) - elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan, mengawal metabolism.Sodium lemak, gula dan kanji - mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah; mengaktifkan limpa, usus dan perut Magnesium functions.Silicon - membantu badan untuk berurusan dengan sembelit; steadies saraf; mempunyai kesan perlindungan pada kulit dan badan, merangsang fungsi otak.

10. Alfalfa adalah tinggi dalam protein-Alfalfa mempunyai 18.9% berbanding dengan daging lembu pada kadar 16.5% susu, pada 3.3% dan telur pada 13.1%. (Otot terdiri daripada protein dan kekurangan ia menyebabkan keletihan dan kelemahan.)

11. Mengandung dan Pemulihan Laktasi - sebagai booste susu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...